Mai mulți polițiști și comisari ai Gărzii Financiare din Gorj au descins, miercuri dimineață, la sediul clubului Pandurii din Târgu Jiu pentru a verifica o serie de acte financiar-contabile, în baza unei plângeri depuse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Gorj, Romina Dochian, instituția are un dosar penal deschis în urma plângerii depuse de către conducerea CE Oltenia și, în consecință, sunt făcute verificările de rigoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Plângerea vizează faptul că șefii Complexului Energetic Oltenia nu ar avea acces la documentele contabile ale clubului, complexul fiind finanțatorul principal al echipei de fotbal.
Anterior, managerul privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, declarase că președintele clubului, Marin Condescu, refuză să îi pună la dispoziție actele financiar-contabile pe care i le-a solicitat, motiv pentru care a și anunțat că pe 19 iulie ar urma să aibă loc o ședință a Adunării Generale a Acționarilor, în care va fi votată schimbarea lui Condescu din fruntea clubului.
Descinderile de la club se fac în absența lui Marin Condescu, acesta fiind plecat la București cu probleme sindicale, miercuri fiind însă și ziua sa de naștere.
Cu aproximativ o lună în urmă, Condescu a prezentat, într-o conferință de presă, documente de la DNA din care reieșea că finanțarea clubului a fost legală la vremea respectivă, fiind făcute verificări cu privire la finanțarea echipei pentru perioada 2010-2012.
Documentele au fost prezentate după ce Curtea de Conturi a stabilit că actuala conducere a CE Oltenia trebuie să recupereze de la club 18.8 milioane de lei.
Reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia au anunțat, la jumătatea lunii mai, că au dat în judecată Clubul Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera 18,8 milioane de lei, sumă pe care echipa de fotbal ar fi primit-o, în perioada 2009 – 2011, în mod nelegal de la unități din minerit și energie, cu titlu de finanțare.
Directorul Diviziei Financiare de la CE Oltenia, Daniel Pităroiu, declara, într-o conferință de presă, că acțiunea în instanță a fost depusă după ce Corpul de Control din cadrul complexului a finalizat controalele cu privire la modul de folosire a fondurilor repartizate către diferite echipe de fotbal.
Conform lui Pităroiu, verificările Corpului de Control au început după ce Curtea de Conturi a obligat unitatea să recupereze 8,8 milioane de lei cu care clubul de fotbal ar fi fost finanțat ilegal de fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia. Suma a fost folosită în 2011, iar verificările ulterioare ale Corpului de Control au vizat fonduri cheltuite similar în 2010 și 2009.
Ulterior, președintele Consiliului de Administrație al Clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, a declarat că unele dintre faptele pentru care clubul a fost dat în judecată de CE Oltenia s-au prescris, iar altele au fost verificate de mai multe instituții, inclusiv de DNA, care nu au descoperit nereguli.
Condescu afirma că finanțarea Clubului Pandurii Târgu Jiu cu bani din minerit și energie se face în baza unor legi, hotărâri de guvern și decizii ale consiliilor de administrație de la unitățile care formează în prezent Complexul Energetic Oltenia.
„Înseamnă că banii aceștia îi vor plăti toți parlamentarii României, toate guvernele din 2005 și până acum, toți miniștrii și prim-miniștrii”, a spus Condescu.
Potrivit acestuia, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu nu are de restituit nicio sumă către Complexul Energetic Oltenia.
Liderul sindical a menționat că unele dintre faptele pentru care Clubul a fost dat în judecată s-au prescris, iar altele au fost verificate de instituții ale statului, inclusiv DNA, care nu au descoperit nereguli, Curtea de Conturi obligând însă administrația Complexului Energetic Oltenia să recupereze banii acordați echipei de fotbal în trecut.